براق کننده (Optical Brightener)
خاصیت های ظاهری هر محصول اهمیت بسیار بالایی دارد . محصولات پلاستیکی هر چه میگذرد رنگشان زرد میشود . این اتفاق باعث کم شدن جذابیت محصول شده و نظر مشتری را دیگر جلب نمیکند . ظاهر محصول رابطه ی مستقیمی با جذابیت آن برای مشتری دارد .
این زرد شدن و تغییر رنگ دادن مواد پلاستیکی به دلیل تخریب آنها توسط اشعه UV و یا نور مرئی صورت میگیرد .
براقکنندههای نوری یا عوامل سفیدکننده فلورسنتی (موسوم به OBها) مواد شیمیایی هستند که از آنها برای تولید محصولات استفاده میکنند ، هدف استفاده ی تولید کنندگان از این مواد در محصولاتشان مثل کاغذ، پلاستیک، ومنسوجات داشتن سطح براق تر و درخشان تر میباشد ضمنا باعث میشود که سرعت تغییر رنگ در محصولات پلاستیکی اعم از سبد پلاستیکی، سبد لبنیاتی، دبه محصولات لبنیاتی و… کاهش پیدا کند . براق کننده های نوری رنگ محصولات را به چشم سفید تر از چیزی که هست نشان میدهند .
این مواد با جذب نور در ناحیه یووی نزدیک (۳۶۰ تا ۳۶۵ نانومتر) برانگیخته شده و سپس نور آبی در ناحیه مرئی (۴۰۰ تا ۴۴۰ نانومتر) را از خود ساطع میکنند.
براق کننده (Optical Brightener) در واقع به این صورت عمل می کند که نور در ناحیه یو وی را جذب کرده و سپس در ناحیه مرئی بازتاب می دهد و موجب درخشش، سفیدی و براقیت محصول می شود.
در بازار ایران مستربچ زرد فسفری رنگ را به عنوان براق کننده می شناسیم .
کاربرد این مستربچ در حقیقت برای رفع کدری و از بین بردن زردی مواد و البته براق کردن محصول است (براق کردن و جلا دادن تولیدهایی که رنگ ندارند و یا سفید رنگ هستند)
برای اینکه این براقیت و جلا حاصل بشود چند فاکتور لازم است:
_ همخوانی مواد پایه و مستربچ براق کننده(باید مستربچی تهیه کنید که پایه تولید ان با مواد اولیه تولید شما یکسان باشد)
_کیفیت مستربچ براق براساس مقدار و نوع اپتیکال برایتنر (مصرفی) در تولید مستربچ
_مواد پایه مصرفی و نوع دستگاه ودرجه دمای دستگاه
پلاستیک یاب یک نکته را در اینجا به تولید کنندگان گرامی تاکید می کند که مستربچ براق کننده (اپتیکال برایتنر) برای مواد بی رنگ ( آسیابی یا نو) و همینطور سفید رنگ کاربرد بیشتر دارد و برای محصولات رنگی ویا مشکی جز در موارد خاص توصیه نمی شود.